Cauta ceva!

luni, 24 decembrie 2012

Harta politica a lumii si a Europei (actuala, la rezolutie mare)

UPDATE: Datorită modificărilor pe care le aduc constant hărţilor, apar mereu noi versiuni care le înlocuiesc pe cele vechi. Aşa că periodic puteţi reveni şi verifica dacă a apărut o nouă versiune. Deja am făcut modificări - un alt aspect, denumiri în plus, corecturi (în primele variante în loc de Pakistan era Palestina..).

   Un coleg de muncă mi-a pus următoarea întrebare:
" Copilul meu învaţă pentru olimpiada la geografie. Ai cumva o hartă pe care să o printez şi să o pun pe perete, ca să înveţe ţările şi capitalele lumii?"

   URMARE:
   Am realizat următoarele hărţi politice, disponibile la o rezoluţie mare, în format .jpeg şi .pdf:

   1. HARTA POLITICĂ A LUMII (Ediţia ian. 2013) - versiunea 4.2 (Birmania în loc de Burma)


DOWNLOAD de pe 4shared.com (cont gratuit) ca:
JPEG la rezolutie mare: 10075 pe 5042
PDF de calitate (text ca font)

   2. HARTA POLITICĂ A EUROPEI (Ediţia ian. 2013) - versiunea 4


DOWNLOAD de pe 4shared.com (cont gratuit) ca:
JPEG la rezolutie mare: 3489 pe 3123
PDF de calitate (text ca font)

   Datorită faptului că eu le-am creat şi am varianta editabilă GIS, voi încerca să actualizez hărţile periodic, pe măsura zbuciumului omenirii. Hărţile nu sunt comerciale, ci sunt gratuite. Asta nu înseamnă că sunt "de mântuială", ba din contră. Dacă observaţi erori, nu vă sfiiţi să mi le comunicaţi.

   POVESTEA "DIN SPATE"

   Răspunsul meu de geograf GIS-ist la întrebarea pusă de către colegul meu a fost: nu am, dar e un pretext bun să fac cumva să am. Aşadar, mi-am definit rapid ce vreau de la această hartă:
   - să cuprindă toate ţările lumii şi capitalele lor, aşa cum sunt în prezent (ian. 2013)
   - denumirile să poată fi uşor de citit
   - să fie la o rezoluţie mare, pentru a putea fi printată optim chiar şi pe A0
   - să fie în limba română

   Cu aceste obiective în minte (şi întelegând cât e de muncă la ea), am început lucrul la hartă. Prima etapă - documentarea: ce hărţi politice ale lumii mai sunt pe net? (are rost să fac harta de la zero?). Căutări îndelungi - rezultate nesatisfăcătoare. Majoritatea hărţilor la rezoluţie mare sunt în engleză şi conţin destule denumiri care nu mai sunt valabile - cu toate acestea sunt câteva variante ok. În română, aproximativ nimic. Dacă vrei - cumperi!
   Dar cum era să îi zic eu colegului meu să dea bani pe o hartă? E în joc prestigiul meu. Şi mai important decât aceasta, chiar nu sunt în stare să fac un bine tuturor, să dau internetului înapoi din cunoştinţele pe care şi el mi le-a dat? Aşadar, m-am decis: voi face o hartă politică a lumii, actuală şi gratuită.
   Hartă gata făcută nu am găsit, dar date GIS despre lume (contururile statelor, capitalele cu tot cu coordonatele lor) trebuie să găsesc! Aşa mi-am zis, dar nu a fost prea uşor, datorită faptului că în toate sunt erori. Până la urmă m-am bazat pe următoarele surse:

   Desigur, a trebuit să modific câte ceva la ele. Shapefile-urile rezultate le puteţi găsi pe ACEST LINK (Pentru utilizatorii de GIS fără de date).

   Ultima etapă: prelucrarea în ArcMap a produsului finit. Am preferat ca labelurile să le pun manual - astfel  am aflat că Insulele Tuvalu au capitala la Funafuti... Am aflat şi de Sudanul de Sud şi multe alte denumiri.

   Aşadar, vă invit să descărcaţi hărţile şi să le utilizaţi. Eu am de gând să o printez ca lumea pe cea cu lumea şi să o pun pe perete ;)