Cauta ceva!

marți, 19 decembrie 2023

Imagini la 360° din dronă cu repere geografice - un proiect personal original

Traseele montane pot fi văzute și din alte perspective. Iată proiectul meu original:

  • fac o imagine la 360° cu drona, în zone montane reprezentative, panoramice
  • peste ele suprapun (cu un anumit grad de aproximație în unele cazuri - până când găsesc/fac o variantă digitală automatizată) traseele, cabanele, drumurile și alte puncte importante, inspirându-mă din hărți montane și altele existente
  • le pun pe Facebook și Google Maps, cu gândul că vor ajuta turiștii să înțeleagă mai bine pe unde merg - inclusiv în condiții meteo dificile (ceață, noapte, ploaie, zăpadă etc.), direct de pe teren. Poate că aplicații cu imagini din satelit ajută, dar în realitate unele zone sunt mult mai abrupte decât modelul digital.
Până acum, am imagini din:
  1. Munții Bucegi: 
    1. Valea Obârșiei - vezi în Google Maps
  2. Munții Făgăraș:
    1. Valea Sâmbetei  - vezi în Google Maps
  3. Munții Ceahlău:
    1. de la Vârful Toaca - vezi în Google Maps
    2. la nord-vest de Cabana Dochia  - vezi în Google Maps
    3. la sud-est de Cabana Dochia - vezi în Google Maps
  4. Munții Ciucaș:
    1. Între Vârful Ciucaș și Cabana Vârful Ciucaș - vezi în Google Maps
    2. Între Șaua La Răscruce și Vârful Gropșoarele - vezi în Google Maps
Sper să vă placă și să le dați mai departe - spre buna utilizare a tuturor. Dacă identificați probleme sau aveți alte imagini bune la 360°, nu ezitați să-mi dați de știre.



joi, 10 martie 2022

Video 4k făcute cu drona

Mai nou am devenit îmblânzitor de drone certificat și făcător de materiale video care să îți ia ochii. Dacă nu ai dat deja subscribe la canalul meu de YouTube - fă-o, deoarece tot felul de video-uri noi și suprinzător de interesante urmează să apară; deja câteva sunt acolo. Vezi playlist-ul meu cu filmări din dronă:


marți, 8 martie 2022

Documentarul „Cutremurul vrâncean din 4 martie 1977” + aplicația webGIS „Riscul seismic al Bucureștiului”

La 45 de ani de la cutremurul din 1977, care a provocat cele mai mari pagube seismice din istoria României, INCDFP a lansat un documentar care spune povestea acestuia și a consecințelor sale. Documentarul apelează inclusiv la informații mai puțin știute, identificate în urma scanării documentelor reprezentative despre cutremure în cadrul Proiectului Pre-Quake.


Pentru că lecțiile cutremurului nu au fost pe deplin învățate, iar nivelul actual al riscului seismic din București (dar nu numai) este foarte mare, ținem să vă prezentăm și dovezi integrate în cadrul aplicației webGIS „Riscul seismic al Bucureștiului”. O puteți vedea aici: https://tinyurl.com/yt32aeyx (varianta 2D) și https://tinyurl.com/2pvcb6ja (varianta 3D). Cuprinde date despre:

➡️ clădirile cu risc seismic și cele afectate de cutremure;

➡️ rezultate ale analizei de hazard și risc seismic din cadrul Proiectului Ro-Risk;

➡️ spitale și detașamente de pompieri din București și Ilfov;

➡️ zone potențial inaccesibile și străzi blocate parțial sau total în urma unui cutremur;

➡️ rezultate ale analizei timpului minim (în minute) până la cel mai apropiat spital și detașament de pompieri;

➡️ rute către cele mai importante spitale în caz de urgență și minute până la acestea, pentru 4 puncte de analiză reprezentative;

➡️ hărți de zonare seismică în vigoare din P100-1/2013. 

Detalii pe https://mobee.infp.ro/aplicatii

miercuri, 10 noiembrie 2021

Video despre Cutremurul vrâncean din 10 noiembrie 1940

La 81 de ani de la cutremurul vrâncean din 10 noiembrie 1940 am ținut să realizez (și în spiritul Pre-Quake) un material video despre caracteristicile și implicațiile acestuia. 

A fost o ocazie de a valorifica noi informații, mai puțin știute, și de a le transpune în materiale (sper eu) de impact vizual. Printre acestea se numără:
- Harta zonelor din București afectate de acest cutremur, descoperită în Rădulescu (1941); puteți vedea harta interactivă aici (https://arcg.is/1KunK90), dar citi și tot volumul dedicat acestui cutremur (https://prequake.infp.ro/ro/documente-istorice-cutremure/), în franceză
- un infografic pentru acest cutremur (dar și pentru cutremurul din 1977): https://mobee.infp.ro/.../cutremurul-din-10-noiembrie-1940
- memoriile lui Horia Sima, vice-premierul României la momentul cutremurului.

Dacă video-ul a ieșit bine sau mai puțin bine (încă mai învăț să fiu vlogger) - voi îmi veți da de știre prin like/dislike și share.