La 42 de ani de la cutremurul din 1977, odată cu începutul organizării turului ghidat „Bucureștii și cutremurele”, am realizat și o variantă digitală. Aceasta este, la fel ca și turul de pe teren, într-o continuă îmbunătățire. Puteți vizualiza varianta actuală AICI - în 2023 am lansat o nouă variantă, disponibilă AICI.
Tururile au fost create nu doar pentru a spune povestea unui București puternic afectat de cutremure (atât în 1977 cât și în 1940, 1838 sau 1802), cât și pentru a prezenta vulnerabilitatea lui seismică actuală și perspectivelor de reducere a riscului seismic. Tururile ghidate vor avea loc în mod sigur de 2 ori pe an: în perioada 4 martie (marcând momentul cutremurului din 1977) și 10 noiembrie (marcând momentul cutremurului din 1940). Pentru a primi informații cu privire la organizarea turului, cel mai bine ne împrietenim pe Facebook sau urmăriți postările și știrile Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Dacă doriți efectuarea turului ghidat în altă perioadă, pentru un grup de minim 10 persoane, vă rog să mă contactați pe email: toma@infp.ro.
Pe lângă mine, la tur am invitat de-a lungul timpului și persoane care au lucruri foarte importante de spus pe zona lor de expertiză, precum:
- Mihai Șercăianu (lector universitar în cadrul UTCB, membru fondator al MKBT și Seismic Alert)
- Bogdan Suditu (prof. univ. dr. în cadrul Facultății de Geografie a Universității din București, membru MKBT și Seismic Alert)
- Alexandru Țigănescu (INFP, doctorand UTCB)
- Andreea Ionescu și Gabriela Mușat (Asociația Cultour)
- Cristi Radu (Rezistența Urbană)
- reprezentanții Asociației Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri - AICPS, printre care printre care Lucian Melinceanu, Dragoș Marcu, Mihai Pavel și Bogdan Buzăianu
La realizarea materialului digital al turului au contribuit și Emil-Sever Georgescu (URBAN-INCERC) sau Carmen Ciuraru (Asociația Cultour).