Cauta ceva!

miercuri, 10 noiembrie 2010

Toma Sanziana si Dragos - Cantecele de munte

   Haideti sa va spun o poveste:

   A fost odata ca niciodata un baiat foarte tanar, care invatase de putintel timp sa cante la chitara de la sora lui. Cei doi frati aveau in vene sange de muntoman si mergeau foarte des la munte, unde, in mijlocul naturii, cantau cat ii tineau plamanii si corzile cantece adaptate la specificul local. Multe dintre aceste cantece erau vechi, fiind transmise pe cale oralo-auditiva de fostii ghizi care activasera pe timpul Biroului de Turism pentru Tineret (BTT). Pentru ca tocmai primise un microfon magic, baiatul avu o revelatie: hai sa inregistrez audio toate cantecele vechi pe care le cant la munte, pentru a nu le lasa sa devina uitate! Si astfel, impreuna cu sora lui, s-au pus pe inregistrat, cu limitarile de rigoare in ceea ce priveste talentul si tehnologia, dar cu mult entuziasm. Astfel au iesit 3 volume audio intitulate Cantece de Munte, care cu ajutorul acestui blog ajung sa fie cunoscute si in zilele noastre tuturor iubitorilor de munte.

   Si gata cu povestile. Asadar, in perioada 2003-2006, cand eram la inceputurile "carierei" muzicale, impreuna cu Sanziana am inceput sa inregistram, destul de in joaca, cantece de munte pe care le-am auzit de la tatal nostru BTT-ist si prietenii lui. Pe atunci nu ne gandeam la sound, cat de fals cantam, ce implicatii pot reiesi din prestatiile noastre etc. Cert e ca ceea ce a iesit a atins sufletele catorva oameni din clubul Gioni Babos, determinandu-i sa puna melodiile pe cd-uri pe care le-au impartit gratuit in cadrul memorialelor si trofeelor clubului. De aici, unele melodii au ajuns si pe internet (YouTube in special). Timpul a trecut - probabil ca daca am reface inregistrarile azi, totul ar suna mult mai bine, dar hei! - o parte din sufletul nostru e in aceste inregistrari si sunt atatia oameni pentru care ceea ce am inregistrat atunci reprezinta atat de mult (am primit atatea comenarii nostalgice si aprecieri) incat trebuie sa lasam sa treaca de autocenzura aceste cantece de munte. Astfel, puteti gasi mai jos playlisturi cu tot ce am inregistrat atunci!

   Cateva considerente:
- cantecele de munte, in vederea popularizarii lor, au fost trecute pe 3 cd-uri, care nu au avut niciodata scop comercial: au fost impartite in cadrul actiunilor turistice ale Clubului Gioni Babos.
- pe youtube, melodiile apar pe profilele altor utilizatori, din initiativa lor personala; comentariile sunt foarte favorabile, si ma determina sa fac mai mult. Multumesc celor care au postat, chiar daca nu mentioneaza anumite lucruri pe care tin sa le clarific aici
- noi niciodata nu am declarat ca am compus aceste melodii (cu exceptia celor pe care chiar noi le-am compus: Diham, Diham Phoenix si Evadare), ba din contra; am fi putut face mai mult in privinta depistarii autorilor (cunoscuti la cateva melodii celebre), insa a luat-o inainte bucuria transmiterii lor. Colaborand, putem chiar da Cezarului ce-i al Cezarului, asa ca transmiteti-mi informatii referitoare la compozitorul/textierul original.
- melodiile si textele au fost preluate, majoritar, din surse orale - via clubul vechilor ghizi BTT: Gioni Babos, din care face parte si tatal nostru. Sunt sigur ca exista mici abateri de la cantecul original, insa pentru destule melodii consider ca variantele sunt foarte similare, deoarece oamenii de la care le-am invatat au fost prezenti si atunci cand ele erau cantate in original, in cercurile BTT-ului. In fond, daca cineva poate fi la momentul actual sigur in totalitate pe o varianta – este liber sa ne deschida ochii, nu sa ne condamne. Cum am stiut, asa am inregistrat, iar interpretarea – asa ne-a venit. Cantecele de munte trebuie sa aiba o viata a lor, trebuie sa poata fluctua cate un pic in functie de chitarist si moment. Ce e totusi extrem (de neplacut si jenant) este sa fie transformate complet si sa intre asa in acceptiunea publicului nou – exemplu: ce canta si cum canta Margineanu. Dar noi am incercat sa le pastram farmecul specific.
- inregistrarile au fost facute chiar in fata calculatorului de acasa, in conditii destul de primitive. Si intr-o maniera foarte rapida – 3 melodii pe zi sau mai mult. Asa ca pe de-o parte se aud fasaieli si baraieli, iar pe de alta se aude o interpretare mai mult sau mai putin inspirata, in orice caz destul de spontana. Mai ca la munte, nu? In plus, sunt foarte constient - vocea mea nu este prea buna.
- cine anume canta? Principalii suntem noi, cei doi frati – Sanziana, la voce, chitara, vioara, si Dragos – la voce, chitara, mandolina, ceva orga. Dar sunt si „colaborari”: sunt doua melodii inregistrate intr-un studio profesionist impreuna cu vecinele de bloc Ana si Mihaela; e o melodie – Trambambuli, in care canta chiar tatal nostru – Sarpele cu Ochelari. Mai apar sporadic si alte instrumente: muzicuta, pian de copii, talanga, tamburina etc.


Sânziana și Dragoș Toma - Cântece de munte (volumul 1)
Download gratuit din playlistul soundcloud - vezi butonul de langa "Share"


Sânziana și Dragoș Toma - Cântece de munte (volumul 2)
Download gratuit din playlistul soundcloud - vezi butonul de langa "Share"


Sânziana și Dragoș Toma - Cântece de munte (volumul 3)
Download gratuit din playlistul soundcloud - vezi butonul de langa "Share"

Un comentariu:

  1. Buna seara. Doresc sa obtin numarul dumneavoastra de telefon in vederea unei colaborari pentru o eventuala seara folk.
    Cu stima ,
    Saftescu Razvan - 0752008120

    RăspundețiȘtergere