Cauta ceva!

luni, 24 decembrie 2012

Harta politica a lumii si a Europei (actuala, la rezolutie mare)

UPDATE: Datorită modificărilor pe care le aduc constant hărţilor, apar mereu noi versiuni care le înlocuiesc pe cele vechi. Aşa că periodic puteţi reveni şi verifica dacă a apărut o nouă versiune. Deja am făcut modificări - un alt aspect, denumiri în plus, corecturi (în primele variante în loc de Pakistan era Palestina..).

   Un coleg de muncă mi-a pus următoarea întrebare:
" Copilul meu învaţă pentru olimpiada la geografie. Ai cumva o hartă pe care să o printez şi să o pun pe perete, ca să înveţe ţările şi capitalele lumii?"

   URMARE:
   Am realizat următoarele hărţi politice, disponibile la o rezoluţie mare, în format .jpeg şi .pdf:

   1. HARTA POLITICĂ A LUMII (Ediţia ian. 2013) - versiunea 4.2 (Birmania în loc de Burma)


DOWNLOAD de pe 4shared.com (cont gratuit) ca:
JPEG la rezolutie mare: 10075 pe 5042
PDF de calitate (text ca font)

   2. HARTA POLITICĂ A EUROPEI (Ediţia ian. 2013) - versiunea 4


DOWNLOAD de pe 4shared.com (cont gratuit) ca:
JPEG la rezolutie mare: 3489 pe 3123
PDF de calitate (text ca font)

   Datorită faptului că eu le-am creat şi am varianta editabilă GIS, voi încerca să actualizez hărţile periodic, pe măsura zbuciumului omenirii. Hărţile nu sunt comerciale, ci sunt gratuite. Asta nu înseamnă că sunt "de mântuială", ba din contră. Dacă observaţi erori, nu vă sfiiţi să mi le comunicaţi.

   POVESTEA "DIN SPATE"

   Răspunsul meu de geograf GIS-ist la întrebarea pusă de către colegul meu a fost: nu am, dar e un pretext bun să fac cumva să am. Aşadar, mi-am definit rapid ce vreau de la această hartă:
   - să cuprindă toate ţările lumii şi capitalele lor, aşa cum sunt în prezent (ian. 2013)
   - denumirile să poată fi uşor de citit
   - să fie la o rezoluţie mare, pentru a putea fi printată optim chiar şi pe A0
   - să fie în limba română

   Cu aceste obiective în minte (şi întelegând cât e de muncă la ea), am început lucrul la hartă. Prima etapă - documentarea: ce hărţi politice ale lumii mai sunt pe net? (are rost să fac harta de la zero?). Căutări îndelungi - rezultate nesatisfăcătoare. Majoritatea hărţilor la rezoluţie mare sunt în engleză şi conţin destule denumiri care nu mai sunt valabile - cu toate acestea sunt câteva variante ok. În română, aproximativ nimic. Dacă vrei - cumperi!
   Dar cum era să îi zic eu colegului meu să dea bani pe o hartă? E în joc prestigiul meu. Şi mai important decât aceasta, chiar nu sunt în stare să fac un bine tuturor, să dau internetului înapoi din cunoştinţele pe care şi el mi le-a dat? Aşadar, m-am decis: voi face o hartă politică a lumii, actuală şi gratuită.
   Hartă gata făcută nu am găsit, dar date GIS despre lume (contururile statelor, capitalele cu tot cu coordonatele lor) trebuie să găsesc! Aşa mi-am zis, dar nu a fost prea uşor, datorită faptului că în toate sunt erori. Până la urmă m-am bazat pe următoarele surse:

   Desigur, a trebuit să modific câte ceva la ele. Shapefile-urile rezultate le puteţi găsi pe ACEST LINK (Pentru utilizatorii de GIS fără de date).

   Ultima etapă: prelucrarea în ArcMap a produsului finit. Am preferat ca labelurile să le pun manual - astfel  am aflat că Insulele Tuvalu au capitala la Funafuti... Am aflat şi de Sudanul de Sud şi multe alte denumiri.

   Aşadar, vă invit să descărcaţi hărţile şi să le utilizaţi. Eu am de gând să o printez ca lumea pe cea cu lumea şi să o pun pe perete ;)
 

5 comentarii:

 1. Felicitari Dragos! Laudabila initiativa! Nu ma pricep eu sa evaluez harta din punct de vedere tehnic, dar initiativa de a darui lumii ceva ce stii sa faci este superba! Daca fiecare din noi ar face un astfel de gest, lumea in care traim ar fi mult mai buna.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mersi, Tudor, de apreciere! Pe langa initiativa, conteaza si calitatea materialelor, precum si explicatiile referitoare la cum au fost facute - netul iti ofera multe, dar trebuie sa sti in ce sa te increzi. Asa ca fiecare gest trebuie dublat de o anumita responsabilitate ;)

   Ștergere
 2. Buna ziua !Vad ca sunteti priceput in acest domeniu ati putea sa sa imi spuneti cum pot evidentia localitatile pe harta in arcgis online pentru ca atunci cand dau sa o vad pe toata nu imi apar localitatile mai micute ci doar orasele mari.Am nevoie sa o printez in format A3.Va multumesc

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna ziua! Nu m-am prea jucat in ArcGIS Online (prefer varianta desktop). Probabil folosesti basemap-uri gata facute, care sunt setate astfel incat sa activeze anumite layere (in cazul tau: localitatile mai mici) la un anumit nivel de zoom. Daca vrei sa vezi un continent de ex, localitatile mici vor fi automat scoase si nu ai ce le face. Cel mai bine e sa incarci date proprii, luate din surse precum cele mentionate mai sus - de pe diva-gis.org, impreuna cu un basemap neutru (fara etichete), si sa stabilesti simboluri, pozitionarea etichetelor (labeluri) etc. Nu stiu cat de permisiv e ArcGIS Online, daca nu merge poti incerca si ArcView sau ArcGis desktop, sau softuri open-source gen Quantum GIS. Sper ca te ajuta raspunsul meu.

   Ștergere
 3. Ok.Am reusit sa fac,harta de pe fundal e una tip satelit iar pe ea am de realizat un circuit este vorba de Romania.Nu am reusit sa imi procur ArcGis descktop dar pentru ce am avut nevoie m-am descurcat.Multumesc mult oricum.

  RăspundețiȘtergere